Bazı insanlar bir yanlış yaptığında kendilerine kızarlar. Bunu nasıl yaptın sen, akılsız mısın…vb kendilerini başkalarına gerek kalmadan yargılarlar. Bazı insanlar da kendilerine suç kondurmayıp yanlışının sorumluluğunu ebeveynlerine atarlar. Annem beni böyle yetiştirdi, babam bana bunu öğretti hep onlar yüzünden… vb derler. Kısacası bu insanlar hayatta hep olumsuz duygularla yaşarlar ve çok nadir mutlu olurlar. Böyle insanlar kendi mutsuzluğunu çevresine de yansıtırlar. Böyle bir insansanız veya çevrenizde böyle insanlar varsa bu yazıda bahsedeceğim kitap size yardım edebilir.
Seninle Başlamadı ‘Kalıtsal Aile Travmalarının Kim Olduğumuza Etkileri Ve Sorunların Üstesinden Gelmenin Yolları’ alt başlığıyla çıkmış bir kitap. Zaten alt başlığı kitabın içeriği hakkında net bir bilgi veriyor.
Nedir Seninle Başlamayan?
Hayatı ebeveynlerimizin dünyaya bakış açısıyla öğreniriz. Onlar da ‘büyük ihtimal’ kendi ebeveynlerinin bakış açışıyla öğrenmiştir. Büyük ihtimal diyorum çünkü eğer kendinizde olumsuz bir duygunun olduğunu düşünüyorsanız o duygu sizden, sizin anne babanızdan önce de vardı, değişmeden bugünlere kadar geldi. Dışarıdan bir etkilenme olsaydı bu duygu varlığını yitirecekti. ‘Seninle Başlamadı’ kitabı da bundan bahsediyor. Eğer sizin duygularınızda, davranışlarınızda bir sorun varsa bu sizden kaynaklı değildir diyor.
William Faulkner şöyle diyor: ‘Geçmiş, hiçbir zaman geçmiş değildir. Geçmiş, geçmiş bile değildir.’ Yani ailemizin hikayesi bizim hikayemizdir. Onların hikayelerini bilinçli bir şekilde zinciri kırmadığımız sürece devam ettiririz. Kitapta ‘geçmişte çözülmemiş travmalar gelecek nesillerde ortaya çıkar.’ diyor. Carl Jung buna benzer ‘bilinçli olmayan ne varsa, kader olarak deneyimlenecektir.’ der.
‘Seninle Başlamadı’ birçok psikoloğun danışanlarına tavsiye ettiği bir kitap. Sebebine gelecek olursak insanlar aile içinde yaşanmış travmalarını dillendirmek istemezler ama kitabın yazarı travmatik olayların olabileceğini bunda kişinin kendisinin suçu olmadığını bilimsel olarak da ifade ediyor. Önemli olan travmatik olayların kökünü bulmak ve ortadan kaldırmak. Bu kitap da bunu okuyucularına sunuyor.
‘Seninle Başlamadı’ farkındalık için başlangıç olabilecek bir kitap. Duygularımızı, düşüncelerimizi nelerin belirlediğini anlamamızı sağlayacak bir kendine yardım kitabı.
İyileşme Nasıl Başlar?
Psikolog Annie Rogers şöyle diyor; ‘Bilinçaltı duyulmak için ısrar eder, tekrarlar ve bir bakıma kapıyı kırar. Onu duymanın ve odaya davet etmenin tek yolu, ona bir şeyler dayatmayı bırakmak ve bunun yerine her yerde, sözde, ifade biçiminde, rüyada ve bedende söylenmemiş olanı dinlemektir.’ Kitabın yazarı Mark Wolynn bu ifadeyi şöyle tamamlıyor; ‘Anıları doğru rehberlikle görmeyi başaramazsak mücadelelerimizin ardındaki sırrı çözmemize yardımcı olabilecek ipuçlarını kaçırabiliriz. Bir kez kazıp çıkardığımızda, travmayı iyileştirmek üzere önemli bir adım atmış oluruz.’
Genel olarak kitabın içeriğine baktığımızda kalıtsal aile travmalarının nasıl ortaya çıktığını, bunun sonuçlarını, sizi nasıl etkilediğini ve bu travmalardan nasıl kurtulmanız gerektiğini örneklerle anlatıyor.
Hayatınızda mutlu olmanızı engelleyen düşünceler varsa ve nedenini bilmiyorsanız bu kitabı sizin için öneririm. ‘Seninle Başlamadı’ bazıları için bir değişim kitabı olmasa bile farkındalığı artırmak için okunması gereken bir kitap.