×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Gül Yetiştiren Adam: Rasim Özdenören


20 Mayıs 1940’da Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi Rasim Özdenören. İkizi Alaeddin Özdenören’den bir saat sonra doğdu. Babasının memur olması sebebiyle ilkokulu farklı illerde okudu. İlkokula Kahramanmaraş’ta başladı daha sonra Malatya’ya oradan da Tunceli’ye geçti. Babasının emekli olmasıyla Kahramanmaraş’a geri döndüler.
Yedi Güzel Adam yılları
1955’de Maraş Lisesi’ne başladı. Lise arkadaşları Cahit Zarifoğlu, Erdem Beyazıt, M.Akif İnan ve kardeşi Alaeddin Özdenören’le birlikte hem bir çok dergiyi takip ediyorlardı hem de o dergilere yazı gönderiyorlardı. Sonradan kendileri de dergi çıkardı. Rasim Özdenören’in hikayecilik serüveni böylece başlamış oldu. Lise yıllarında başlayan bu serüven hayatı boyunca devam etti. 1958 yılında liseden mezun oldu.
Üniversite öğrenimi için İstanbul’a gitti. Burada hem İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsünü (1964) hem de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini (1967) bitirdi. İstanbul’da Sezai Karakoç’la tanıştı. Sezai Karakoç, Rasim Özdenören’in düşünce dünyasında çok etkili oldu. Hatta kendisi bu tanışmadan sonra yazmamaya karar verdi. Sonra Sezai Karakoç’un ısrarıyla bu fikrinden vazgeçti ve yıllarca çeşitli dergilerde hikayelerini yazmaya devam etti.
Gül Yetiştiren Adam1979’da ilk ve son romanı ‘Gül Yetiştiren Adam’ı yazdı.

Bu isim ona yapıştı diyebiliriz. Bu romanda aslında daha sonra yazacak olduğu denemelerden başka bir şey demedi bana göre. Zaten Rasim Özdenören kendi hikâye dilini bulmuş biri olarak karşımıza çıkar. Kimseden etkilenme söz konusu değildir. ‘Gül Yetiştiren Adam’da bize bir soru sorar ve doğru cevabı da kendisi verir. Daha sonraki ‘Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler’ kitabında da yine aynı konuya yani batılılaşma, modernleşme üzerine değinir.
“Oysa Müslüman, çağın gözüyle İslam'a bakmaz, İslam'ın gözüyle çağa bakar.’’der Rasim Özdenören. Yaşadığımız buhranı o zamandan belirler. Birçok deneme kitabının konusu bugün maruz kaldığımız modernleşmenin getirdiği sorunlardır. ‘Müslümanca Yaşamak’ ve birçok deneme kitabında olduğu gibi dünyaya, hayata Müslümanca bakışın nasıl olmalı sorusuna kendi bakış açısıyla cevap verir.
Rasim Özdenören birçok deneme ve hikâye kitaplarıyla edebiyat dünyamıza katkı yaptı, sayısız ödül aldı. 22 Temmuz 2022 tarihinde vefat etti. Allah rahmet eylesin. Bize düşen ise onu okumalı ve gelecek nesillere anlatmalıyız. 
 
Raşit Özdemir

YORUM YAPIN

haber yazılımı | Copyright © 2024