Senarist, yapımcı, yazar Sadık Yalsızuçanlar; Türkiye Yazarlar Birliği’nde düzenlenen "Kırklar Meclisi Edebiyat ve Hayat Söyleşileri" programının konuğu oldu.
Kültür -Sanat Türkiye Türk Dünyası 13/03/2023 14:01 13/03/2023 14:01
Senarist, yapımcı, yazar Sadık Yalsızuçanlar; Türkiye Yazarlar Birliği’nde düzenlenen "Kırklar Meclisi Edebiyat ve Hayat Söyleşileri" programının konuğu oldu.
Türkiye Yazarlar Birliği Mehmet Âkif Divanı’nda düzenlenen söyleşiyi şair, yazar Osman Özbahçe yönetti.
Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşunun kırkıncı yılı dolayısıyla başlattığı ve edebiyat dünyamızda büyük ilgi gören “Kırklar Meclisi, Edebiyat ve Hayat Söyleşileri"nde konuşan Sadık Yalsızuçanlar okumaya ve yazmaya nasıl başladığını anlatırken annesinden çok etkilendiğini söyledi.
“Annem en basit bir konuyu bile o kadar güzel, ballandıra ballandıra anlatırdı ki, dilin nasıl büyüleyici bir etkiye sahip olduğunu ondan öğrendim. Anlatırken epeyce deyim ve atasözü kullanırdı” diye konuşan Yalsızuçanlar, ortaokulda Türkçe, lisede ise edebiyat öğretmeninin özendirmesiyle edebiyat fakültesinde okuduğunu ifade etti.
Ortaokul ve lise yıllarında kitap okuma merakının başladığını, üniversite döneminde ise din, iktisat, siyaset, tarih başta olmak üzere Yunus Emre’nin “Divan”ı, Mevlânâ’nın “Mesnevi-i Şerif”ı, Şeyh Gâlib’in “Hüsn-ü Aşk”ı, Ahmed Hamdi Tanpınar’ın “Beş Şehir”i ve Sezai Karakoç’un “Gün Doğmadan”ı severek okuduğunu ve etkilendiğini belirten Sadık Yalsızuçanlar bu okumaların büyük bir bölümünün külliyat okumaları şeklinde olduğunu ilk öykülerini de bu dönemde yazmaya başladığını söyledi.
1980 yılından itibaren öykü ve roman yazmaya başladığını ifade eden Yalsızuçanlar yazı hayatına dair ise şunları söyledi: “İlk romanım “Yakaza”, daha sonra, “Gezgin.” “Cam ve Elmas”, “Şey.” “Anka.” “Dem.” “Vefa Apartmanı.” Bu şekilde eserler peş peşe geldi. O gün bugündür yazıyorum. Doğrusu; Anadolu’nun manevi mimarlarının yaşamlarını edebiyatımıza yansıtmamız gerek. Bir konunun peşine takılıyordum. O konu beni nereye çekerse oraya gidiyordum.”
1987 yılında TRT’nin prodüktörlük sınavını kazanarak TRT İzmir Televizyonuna yardımcı prodüktör olarak atandığını, daha sonra TRT Ankara Televizyonu’nda yapımcı olarak geldiğini belirten Yalsızuçanlar, görev yaptığı süre içinde “Avşar Eller”, “Ozanın Kopuzu Aşığın Sazı”, “Kırkambar” gibi pek çok programın yapımcılığını üstlendiğini ifade etti.
Konuşmasında Türkiye Yazarlar Birliği ve D. Mehmet Doğan ile nasıl tanıştığına da değinen Sadık Yalsızuçanlar sözlerini şöyle sürdürdü: “TYB Kızılay’da Hatay Sokak’ta küçük bir dairede hizmet veriyordu. Doğrusu yer küçüktü ama orada bulunan D. Mehmet Doğan ağabey ve arkadaşlarının hayalleri ve davaları büyüktü. Mehmet abi şimdiki gibi o zaman da kararlı, sabırlı ve çok çalışkan biriydi.”
Programın sonunda, TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Sadık Yalsızuçanlar’a TYB’nin kitaplarından hediye etti. TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’da teşekkür belgesi takdim etti.