×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Şark Taronalari 13. Uluslararası Müzik Festivali 

“Yeryüzünün İncisi” olarak bilinen, kadim ve benzersiz şehir Semerkant’ta düzenlenecek olan, açılışını Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in yapmış olduğu etkinliğe dünyanın dört bir yanından davetliler katılıyor.

Kültür -Sanat Türk Dünyası Özbekistan 27/08/2024 19:06 27/08/2024 19:08

A- A+


Şark Taronalari” 13. Uluslararası Müzik Festivali tarihi Registan Meydanında düzenlenen açılış merasimi ile başladı. 26-30 Ağustos tarihleri arasında, “Yeryüzünün İncisi” olarak bilinen, kadim ve benzersiz şehir Semerkant’ta düzenlenecek olan, açılışını Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in yapmış olduğu etkinliğe dünyanın dört bir yanından davetliler katılıyor.


İlk gün kapsamında sahne alan 80 ülkeden 400’e yakın sanatçı sergiledikleri performanslar sonrasında sanatseverler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandılar.


TÜRKSOY’un da paydaşları arasında yer aldığı etkinlik Orta Asya’nın en büyük festivallerinden biri olarak kabul edilmekte. İlki 1997 yılında düzenlenen festival bu yıl on üçüncü kez düzenleniyor. 

 

-Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev: Şark Taronalari bugün artık Dünya Taronalari haline gelmiştir.

Açış konuşması sırasında Şark Taronalari Festivali’nin Pandemi nedeniyle son 5 yıldır düzenlenemediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, etkinliğin bugün ulaştığı nokta itibari ile artık neredeyse tüm dünyayı kapsadığını, bu sebeple Festivali Dünya Taronalari olarak anmanın yanlış olmayacağını ifade etti. 

 

Özbekistan'da düzenlenen Şark Taronalari ve benzeri büyüklükteki pek çok diğer etkinliğin Özbekistan’ın dünya halklarını barışa, dostluğa ve birlikteliğe çağrısı olarak nitelendirilmesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Mirziyoyev: ‘’ Bu çağrı, günümüzde son derece önemli bir anlam taşımaktadır. Zira bugün gözlerimizin önünde dünyamız yeniden şekillenmektedir. Çeşitli ülkeler arasında çatışma ve husumet, karşıtlık, güvensizlik ortamı artmaktadır. Toplumlar içinde manevi çöküş kök salmaktadır. Huzursuz ve tehlikeli bir dönemde, kadim değerlerimizi korumak giderek zorlaşmaktadır. Böylesine karmaşık bir durumda kadim medeniyetimizden güç alarak zaman ve mekan sınırlarını aşan hümanist idealleri yücelten gerçek sanat, müzik ve edebiyat kurtarıcı bir güç olarak sahneye çıkmalıdır. Dünyamız ancak barış ve dostlukla yeşerir, gelişir. İnsanlar, halklar ve devletler arasındaki dayanışmayı ise öncelikle sizler gibi iyi niyetli sanatçılar, aynı duyguları paylaştığımız kişiler ve edebi-kültürel işbirliği güçlendirecektir.’’ ifadelerini kullandı.

Festivalin başlangıcından hemen önce tamamlanan, TÜRKSOY katkılarıyla gerçekleşen Uluslararası Dünya Özbekistan Kültürel Mirasının Araştırılması, Korunması ve Yaygınlaştırılması Topluluğu 8. Kongresine de konuşması sırasında atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, ‘’Halkımız, öteden beri sanata sevgi ve saygı göstererek yaşar, müziği insan ruhunun ilahi gücü olarak görür. Büyük Doğu düşünürleri müzik bilimi ve tarihi, makam sanatı, enstrümanlar hakkında harika eserler vücuda getirmişlerdir. Hepimiz böylesine ölümsüz bir kültürel mirasın varisleriyiz. Dolayısıyla, bu büyük mirası birlikte incelemek ve geniş çapta tanıtmak, onu gelecek nesillere aktarmak en önemli görevimizdir. Bu bağlamda, eşsiz Semerkant topraklarında dünyanın tanınmış bilim ve kültür adamlarının katılımıyla ülkemizin kültürel mirasını inceleme, koruma ve yaygınlaştırma konusunda kısa süre önce düzenlenen uluslararası bilimsel kongre önemli bir adım olmuştur. Bu etkinlikte, Özbekistan’daki İslam Medeniyeti Merkezinin faaliyetlerini geliştirme konusunda yeni fikirler ve girişimler, değerli öneri ve tavsiyelerin sunulması bizleri memnun etmiştir. Bugünkü törenimize katılan, Özbekistan’ın gerçek dostları olan bu kongrenin saygıdeğer üyelerine, vatanımıza ve halkımıza gösterdikleri yüksek saygı ve ilgiden dolayı yürekten teşekkürlerimizi sunarız.’’ diyerek memnuniyetlerini ifade etti. 

 

Türksoy Genel Sekreteri Sultan Raev: ‘’Kültürel Mirasımızı dünyaya tanıtırken aynı zamanda hep birlikte barışın, kardeşliğin ve birliğin sesini yükseltiyoruz.''
Festivalin açılışına katılan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, açılış töreni sonrasında yapmış olduğu açıklamada Şark Taronalari Festivali’nin çok önemli bir etkinlik olduğunu ifade etti. Festivale katılımın üst seviyede gerçekleştiğini de ekleyen Genel Sekreter Sultan Raev: ‘’Bugün, tarihi Semerkant şehrinde düzenlenen “Şark Taronaları” Uluslararası Müzik Festivali'nde seçkin davetlilerle Sayın Cumhurbaşkanımızın huzurunda bulunmaktan dolayı büyük memnuniyet duyuyorum. Bu festival, zengin müzik mirasımızı dünya sahnesine taşımakla kalmıyor aynı zamanda dünyamızın şu anda en çok ihtiyaç duyduğu barışın, kardeşliğin ve birliğin sesini tüm gücüyle dile getiriyor. Bu güzellikleri her gecen gün daha çok insana ulaştıracağımıza yürekten inanıyorum. TÜRKSOY olarak, Sayın Cumhurbaşkanımız Şevket Mirziyoyev’in Şark Taronalari Festivalini daha geniş kitlelere taşımak adına  teklif etmiş olduğu Uluslararası Dostlar Grubunun bir üyesi olmaktan gurur duyacağız. Çalışmalarımızla bugün her birimizin kalplerinde hissettiği birlik ve beraberlik sesini dünyaya aktarmaya devam edeceğiz.’’ ifadelerini kullandı.

 

Orta Asya’nın en büyük festivallerinden biri olarak kabul edilen etkinlik 1997 yılında ilk kez 31 ülkeden katılımla düzenlenmiştir. 2009 yılına gelindiğinde katılan ülkelerin sayısı 75’e çıkan Festivale bu yıl 80 ülkeden 300’ün üzerinde sanatçı katılmaktadır. Festival kapsamında bilimsel etkinliklerin yanı sıra farklı kategorilerde yarışmalarda gerçekleştirilmektedir. 

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ