×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Resul Hamzatoviç Hamzatov'un Ölüm Yıldönümü

Avar dilinin en tanınmış şairlerinden biri olan Resul Hamzatoviç Hamzatov, 8 Eylül 1923 tarihinde Dağıstan’da dünyaya geldi.

Kültür -Sanat Türk Dünyası 03/11/2021 12:55 04/11/2021 12:11

A- A+

Bu ışıklı gökkubbenin altında

Birkaç dakikaları bile kalmış olanlar

Yüzlerce yıl yaşayacakmış gibi

Koşuşturup duruyorlar

 Ve uzakta, binlerce yıllık suskunlukta

Dağlar, bu telaşçı kalabalığa bakarak

Donup kalmışlar haşin ve kederli

Sanki birkaç dakikaları kalmış gibi yaşayacak

 Avar dilinin en tanınmış şairlerinden biri olan Resul Hamzatoviç Hamzatov, 8 Eylül 1923 tarihinde Dağıstan’da dünyaya geldi. İlk şiir kitabını 20 yaşında yayınladı. Moskova’daki Gorki Edebiyat Enstitüsü’nde eğitim gördüğü yıllarda Rusça ve Dünya edebiyatı üzerine çalıştı. Birçok yazar ve şairden etkilendi; ancak eserlerinin oturmasını sağlayan Puşkin ve Lermontof oldu. Şiirlerini Avar dilinde neşreden yazar, 50 yılı aşkın süren sanat hayatı boyunca Sovyetler’in en üretken şairi oldu. Şiirlerinden bir çoğu Raymond Paus, Yuri Antonovi, Aleksandr Pahmutov gibi ünlü kompozitörler tarafından bestelendi. Hamzatov’un “Benim Dağıstanım” isimli, doğduğu toprakları, o toprakların insanını anlattığı kitabı 1984 yılında Türkçeye çevrildi. Sanat çevreleri tarafından heyecanla karşılanan bu eser sayesinde Türk okurunun da gönlünü kazandı. 3 Kasım 2003 tarihinde Moskova’da hayata gözlerini yumdu.

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ

haber yazılımı | Copyright © 2024