×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Kırım Tatar soydaşlarımızın refahı için çabalarımızı sürdüreceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin sunumunu gerçekleştirdi.

Türkiye Türk Dünyası 05/11/2021 16:27 05/11/2021 16:29

A- A+

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin sunumunu gerçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu, sunum kapsamında küresel ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi. Çavuşoğlu, Rusya’nın Kırım’ı işgaline ilişkin açıklamalarında, “Kırım Tatar soydaşlarımızın güvenlik ve refahı için çabalarımızı sürdüreceğiz” değerlendirmesini yaptı. Bakan Çavuşoğlu, Kırım’ın yanında Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri ve Türk Konseyi’nin çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2022 yılı bütçesine ilişkin sunumunda Kırım’daki Rus işgaline değindi. Çavuşoğlu’nun konuya ilişkin değerlendirmeleri şu şekilde:

“Suriye’den Libya’ya ve Karabağ’a kadar birçok alanda iletişim halindeyiz. Görüş ayrılıklarımız var ancak karşılıklı hassasiyetleri gözeterek yapıcı diyaloğu sürdürüyoruz. Ukrayna konusu bunlardan biri. Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadık, tanımayacağız. Kırım Tatarı soydaşlarımızın güvenlik ve refahı için çabalarımızı sürdüreceğiz.”

“Uygur Türklerinin temel hak ve özgürlükleri korunmalı”

Mevlüt Çavuşoğlu, Kırım meselesinin yanında Çin’in ağır insan hakları ihlalleri işlediği Doğu Türkistan’a ilişkin de açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, Çin’le ilişkilerin karşılıklı saygı ve çıkarlar temelinde yürütüldüğünü ifade ederek, “Bunu yaparken Uygur Türkü soydaşlarımızın Çin’in eşit vatandaşları olarak temel hak ve özgürlüklerinin korunması gerektiğini hem ikili düzeyde hem uluslararası platformlarda vurgulamayı sürdürüyoruz. Son olarak, BM’de bir bildiriyle 42 ülkeyle birlikte Çin’i Uygur Türklerinin haklarına saygılı olmaya çağırdık.” ifadelerini kullandı.

Türk konseyi vurgusu

Bakan Çavuşoğlu“Türk Konseyi’nin profilini yükseltiyor, uluslararası teşkilat statüsü kazandırıyoruz. Eylül sonunda İstanbul’da, Afganistan’ı da ele aldığımız Dışişleri Bakanları Toplantısı’na ev sahipliği yaptık.” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, 12 Kasım’da İstanbul’da yapılacak zirvede dönem başkanlığının devralınacağını hatırlattı.

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ

haber yazılımı | Copyright © 2024