×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Kazakistan Bayrağının anlamı

Bağımsız 7 Türk cumhuriyetinden birisi kabul edilen Kazakistan’ın resmi olarak kullanmış olduğu bayraktır.

Türk Dünyası 24/11/2021 12:17 24/11/2021 12:20

A- A+

Kazakistan Bayrağı bir Orta Asya ülkesi olan ve aynı zamanda bağımsız 7 Türk cumhuriyetinden birisi kabul edilen Kazakistan’ın resmi olarak kullanmış olduğu bayraktır. Ülkenin Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını ilan etmesinin ardından tasarlanarak kullanılmaya başlanılan Kazakistan bayrağı günümüzde de halen daha ilk tasarlandığı şekliyle kullanılmaktadır. Ülkenin birliğini ve bölünmez bütünlüğünü temsil eden bu bayrak, resmî törenler ve devlet kurumları başta olmak üzere, çok farklı alanlarda kendisine yer bulmaktadır. 1992 yılında kullanılmaya başlanan bayrak için anayasada da özel bir yer ayrılmış ve bayrak bu sayede koruma altına alınmıştır.

Kazakistan Bayrağı Anlamı

Tüm ülke bayraklarında olduğu gibi Kazakistan bayrağı üzerinde de millet için anlam ve önem taşıyan semboller yer almaktadır. Bu semboller, hem ulusun motivasyonuna ve gücüne katkı yapar ve hem de farklı milletlere karşı bir mesaj niteliği taşır. Kazakistan bayrağı zemin olarak açık mavi yani turkuaz renktedir. Turkuaz renk, Türklerin eskiden beri kullanmakta olduğu bir renktir. Temel olarak da Türklük ile özdeş hale gelmiş bir renktir. Ancak bunun yanında saflığı, temizliği ve ulusun birliğini de bu renk ile ifade edilmektedir. Bayrağın sol tarafında yukarından aşağıya doğru uzanan sarı renkli şerit, Kazakların atalarından kabul edilen Altın Orda Devleti’ne ait bir semboldür. Geçmişe vurgu yaparak bayrakta bu şerit yer almıştır. Bayrağın tam ortasında sarı renkli bir güneş yer almaktadır. Bunun anlamı ise huzur ve gelişimdir. Yani Kazak ülkesinin herkesin huzurla yaşadığı bir ülke olduğuna dair mesaj verilmektedir. Kazakistan bayrağı üzerinde yer alan bir diğer motif ise güneşin hemen altına işlenmiş ve uçar vaziyette olan kartaldır. Kartal da Türklerin en çok kullandıkları semboller arasındadır. Bu yönüyle de Kazak bayrağının Türklüğe sıklıkla gönderme yapan bir bayrak olduğunu söylemek mümkündür. Kartalın anlamı ise güç ve kudrettir. Aynı zamanda devletin egemenliğidir.

Kazakistan Bayrağı ve Kazakistan Hakkında

Binlerce yıl boyunca Orta Asya’nı bozkırlarında hayvancılıkla uğraşan yörük Türklerden olan Kazaklar, hürriyetlerine oldukça düşkün olan bir millettir. Öyle ki Kazak kelimesinin anlamı da köken olarak özgürlük ile eş düşmektedir. Ancak Kazaklar tarih boyunca çok farklı milletler ile bir arada yaşamayı bilmiş ve bu kültürel zenginlikten de her daim mutluluk duymuşlardır. Kazakistan bayrağı kullanılmaya başladığı bağımsızlık yılından itibaren de Kazak ülkesinde Ruslar, Kırgızlar, Özbekler, Türkler ve daha pek çok ülkeden insan yaşamını sürdürmektedir. Ülkenin başkenti olan Nur Sultan, 1997 yılında kurulmuş bir şehir olmasına rağmen bugün pek çok dünya şehrini geride bırakarak büyük bir gelişim göstermiştir ve bu gelişimi devam etmektedir. Kazakistan’ın bağımsızlığının sembolü olarak Kazakistan bayrağı ülkenin dört bir yanında dalgalanmaya devam etmektedir.

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ

haber yazılımı | Copyright © 2024