×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Gökbörü Ne Demek? Tdk'ya Göre Gökbörü Kelimesinin Anlamı Nedir?

Farklı tüy renklerine sahip kurtlar göçebe yaşayan Türklere farklı anlamlar ifade edebiliyordu.

Kültür -Sanat Türk Dünyası 30/11/2021 16:36 30/11/2021 16:37

A- A+

Kültürümüz içerisinde kurtlar büyük öneme sahiptir. Gökbörü kelimesi de kurtlar için kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır. Gökbörü ne demektir? Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre Gökbörü kelimesi neyi ifade etmektedir?
Bozkırlarda dolaşan kurtların, çeşitli renklerde kürkleri bulunabilmektedir. Farklı tüy renklerine sahip kurtlar göçebe yaşayan Türklere farklı anlamlar ifade edebiliyordu. Bundan dolayı kurtların renklerine bazı özel isimler verilmişti. Gökbörü kelimesi de bu kelimeler arasında yer alıyordu.

Türk Dil Kurumu Sözlüğüne Göre Gökbörü Kelimesi Ne Anlama Gelir?

Gökbörü kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüklerinde, tüyleri gök renginde olan bozkurt anlamına gelmektedir. Bu tüy rengi, kurtlar arasından oldukça nadir şekilde rastlanan tüy renkleri arasında yer alıyordu. Bundan dolayı o dönemin insanlarının dikkatini çekiyor ve özel bir isimle nitelendiriliyordu. Diğer yandan gök ve gök rengi Türkler için büyük anlam ifade ediyordu.

Türkler İçin Gökbörünün Önemi Nedir?

Türkler için gök ifadesi, büyük önem taşıyordu. Göktanrı inanca da inanılması, göğe verilmiş olan değerin önemini gözler önüne seriyordu. Bundan dolayı, tüyleri gök renginde olan bozkurtların da Türk kültüründe farklı bir önemi bulunuyordu. Gökbörü kelimesi bu kurtlar için özel olarak seçilmişti.

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ

haber yazılımı | Copyright © 2024