×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Eski Türk İnanışlarında Vampir : Meçkey

Meçkey, batı dillerinde vampir anlamına gelmektedir.

Kültür -Sanat Türk Dünyası 12/08/2023 13:10 12/08/2023 13:35

A- A+


Meçkey, batı dillerinde vampir anlamına gelmektedir.

Eski Türk, Altay ve Anadolu halk inanışlarında, kambur yaşlı bir kadın gibi gözüken, sosyalleşebilen ancak insanları yiyen bir varlık bulunur. Adı Meçkey’dir. Veba hastalığı taşıdığına inanılır. İnsanların içine girebilir, kanını emer ve içlerinde büyür. Organlarını yavaş yavaş yiyerek tüketir ve öldürür.
İnanışa göre; kötülük yapan, cinayet işleyen kişiler ölüp gömüldükten bir gün sonra dirilir. Bu kişilerin ahiretten kovulduğuna inanılır.     
Efsaneye göre dirilen kişiler kefenle ortalıkta dolaşıp koşar, sevdiklerini kaçırır, yol keser, at biner ve silah kullanırlarmış. Ağaç kovuklarında gizlenip oralarda avlanırlarmış. Yakalanan meçkeylerin kafası kesilir ve çuvala konup denize atılırmış.
Özellikle Osmanlı Dönemi’nde sıkça rastlandığı söylenir. Ancak söylentilerin, disiplinsizlik yapan yeniçerilere karşı halkı harekete geçirmek için ortaya atıldığı düşünülmektedir.
Meçkey inancı, Osmanlı Dönemi’nin çok daha öncelerine dayanmaktadır. Orta Asya’da da benzer söylentilerin olduğu efsaneler mevcuttur. Bu efsanelerde ölen kişilerin dirilmesinden ziyade, ruhlarının ortalıkta yaşlı bir kadın gibi gezdiği söylenir. Bu kötü ruhların gündüzleri normal insan gibi davrandığı, bir kulübede yaşadığı geceleri ise avlandığı rivayet edilir. Ayrıca bu ruh, insanlar arasında dolaşırken veba hastalığı da yayar. Normal insanlardan ayırt etmenin zor olduğu ve sihir yeteneklerinin bulunduğu ayrıca efsanelerde anlatılır.

İslamiyet Öncesi Türk İnanışları: Türk Mitolojisi

https://www.elcihaber.com/haber/islamiyet-oncesi-turk-inanislari-turk-mitolojisi/2021102612097058

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ

haber yazılımı | Copyright © 2024