×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Erşat Salihi: Türkmenler Irak’ın çimentosudur

“Irak’ta hâlâ Türkmenleri siyaset ve sistemin dışına itme ve cezalandırma politikası mevcut.”

Gündem Türk Dünyası 10/01/2022 16:42 10/01/2022 16:43

A- A+

Irak Türkmenleri yeni kurulacak hükumette bakanlık sözü aldı. Irak Türkmen Cephesi (ITC) eski lideri ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, yeni hükumette Türkmenlerin de temsil edilmesini beklediklerini ve bu konuda söz aldıklarını ifade etti. Salihi, “Irak’ta hâlâ Türkmenleri siyaset ve sistemin dışına itme ve cezalandırma politikası mevcut. Ancak Türkmenler Irak’ın çimentosudur.” dedi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili ve Irak Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Erşat Salihi, yeni dönemde Türkmen milletvekillerinin Mecliste hem Şii hem de Sünni gruplar içinde yer aldığına değindi.

ERŞAT SALİHİ TÜRKMEN GRUBUN BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ
Erşat Salihi, “Biz Türkmen vekiller olarak da ayrı bir Türkmen Grubu kurduk ve bunun başkanlığına da ben seçildim. Türkmenlerin hak ve hukukunu savunma görevim var.” diye konuştu.

“TÜRKMENLER IRAK’IN ÇİMENTOSUDUR”
Salihi, dün yaptığı açıklamada Türkmenler için Başbakan Yardımcısı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı gibi görevlere de talip olduklarını ifade ederek şunları kaydetti:

“Irak’ta hâlâ Türkmenleri siyaset ve sistemin dışına itme ve cezalandırma politikası mevcut. Ancak Türkmenler olarak her zaman Şii ve Sünnilerin birleşmesinden yanayız. Türkmenler Irak’ın çimentosudur. Türkmenlere zarar verilirse Irak’ın birliği tehlikeye girer. Irak siyasetinde etkimiz ve ağırlığımız söz konusu. Özellikle iktidarı oluşturacak Şii gruplarla temaslarımız oldu. Türkmenlere yeni kabinede iyi bir bakanlık verilmesi için bize söz verildi ve bu gerçekleşecek.”

IRAK’TA YENİ HÜKUMETİ KİM KURACAK?
Irak’ta Türkmenler, 10 Ekim 2021’de yapılan genel seçimlerde 329 sandalyeli Meclise 7 milletvekili göndermişti. Irak’ta yeni hükumeti, 73 milletvekili ile seçimin birinci partisi olan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’a bağlı Sadr Grubu’nun mu, 70 civarında vekilin desteğini alan İran’a yakın “Şii Koordinasyon Çerçevesi” adlı çatı kuruluşunun mu kuracağı henüz belli değil. Bu iki Şii grubun başbakan adayını belirlemesi için Meclisin en büyük koalisyonunu oluşturması ve bunun için de Sünni ve Kürt gruplarla ittifak oluşturma yoluna gitmesi gerekiyor.
Son bilgilere göre, Sadr Grubu, Meclisin en büyük koalisyonunu oluşturmak ve daha sonra hükumeti kurmak için İran’a yakın Şii grupla değil, Sünni ve Kürt gruplarla ittifak kurmak istiyor.
Meclisteki siyasi partiler arasında görüşme ve müzakereler devam ediyor.

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ

haber yazılımı | Copyright © 2024