Ordu’da fındık bahçelerinde sayısı artan kahverengi kokarca böceğine karşı samuray arıları ile mücadele edilecek.
Yaşam Türkiye 07/09/2023 14:01 07/09/2023 14:05
Ordu’da fındık bahçelerinde sayısı artan kahverengi kokarca böceğine karşı samuray arıları ile mücadele edilecek.
Fatsa ilçesinde özellikle fındık hasat döneminde bahçelerde sık şekilde görülen kahverengi kokarca böceğine karşı Fatsa Ziraat Odası, Fatsa Belediyesi, il ve ilçe Tarım ve Orman müdürlükleri çalışma başlattı.
Bu kapsamda, fındığın verim ve kalitesini etkileyen böcek türünün yok edilmesine yönelik, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarlarında üretilen samuray arısıyla biyolojik mücadele başlayacak.
Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, kahverengi kokarcanın sadece fındığa değil, bölgedeki meyve sebze gibi ürünlere de zarar veren bir böcek olduğunu belirtti.
Böceğin bu seneki popülasyonunun geçen yıldan çok daha fazla artış gösterdiğini, bu oranın yüzde 300-400'lere vardığını vurgulayan Gürsu, özellikle hasat döneminde popülasyonun ne kadar fazla olduğunu gördüklerini anlattı.
Gürsu, Fatsa Ziraat Odası olarak Fatsa Belediyesi, il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile bu konuda çalışma başlattıklarını kaydederek, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarlarında bu zararlıya karşı samuray arısı üretildiğini öğrendiklerini belirtti.
Enstitüyle yaptıkları çalışmalar neticesinde zararlının popülasyonunun çoğalmaması için samuray arısından faydalanmak üzere bir yol haritası çizdiklerini ifade eden Gürsu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kapsamda bizim öncülüğümüzde enstitü tarafından kokarcanın yoğun olduğu bazı bahçelere tuzak kuruldu. Her hafta buradaki kokarcaları canlı alıp kafeslere koyuyoruz, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne götürüyoruz. Bunların yumurtaları, arıları çoğaltmak için laboratuvar ortamında kullanılıyor. Şu anda yapılabilecek hiçbir çalışma söz konusu değildir kimyasal çalışma dışında ama önümüzdeki mayıs ayında biyolojik bir çalışmaya gireceğiz. O yetiştirilen samuray arılarının salımı yapılacaktır."
Böcekle mücadelenin sadece fındık üreticisini ilgilendirmediğine işaret eden Gürsu, böceğin, şehre yakın bölgede bulunan bahçelerden çıkarak evlere geleceğini, sadece köylerde değil şehirde, apartmanlarda da görüldüğünde hemen imha edilmesi gerektiğini söyledi.