×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Dünya’da İlk: Marlin Sida

Türkiye’nin savunma sanayisinde milli gururu Aselsan ve Sefine Tersanesi işbirliğiyle geliştirilen, kendi alanında dünyada birçok ilki başaran Marlin, milli insansız bir deniz aracıdır.

Gündem Bilim-Teknoloji Türkiye 10/03/2023 17:47 10/03/2023 17:47

A- A+

 

Türkiye’nin savunma sanayisinde milli gururu Aselsan ve Sefine Tersanesi işbirliğiyle geliştirilen, kendi alanında dünyada birçok ilki başaran Marlin, milli insansız bir deniz aracıdır. Marlin SİDA şu ana kadar ülkemizde geliştirilen insansız deniz araçları arasında, özellikle elektronik harp yeteneği sayesinde sınıfının en iyisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Adını çok hızlı bir balıktan alan Marlin, sahip olduğu elektronik harp sistemleri ve kabiliyetiyle birlikte sadece ülkemizin değil, aynı zamanda dünyanın da ilk elektronik harp yeteneğine sahip silahlı insansız deniz aracı olmayı başardı.

Kıyı ve açık denizlerde savunma/taarruz maksatlı kullanılması hedeflenen Marlin SİDA, özel gövde tasarımı sayesinde zorlu deniz koşullarına da dayanıklılığıyla ön plana çıkmaktadır. Sahip olduğu gövde tasarımı sayesinde, operasyonel isterleri karşılamak amacıyla aşağıdaki silah sistemleri bu deniz aracına entegre edilebilmektedir:

  • Güdümlü füze
  • 12.7 mm top
  • Hafif torpido
  • Elektronik taarruz ve destek sistemleri
  • Sonobuoy sistemi

Bu sistemlerden de fark edildiği üzere Marlin, sadece su üstü hedeflerine değil, aynı zamanda su altı hedefleri için de bir tehdit unsuru oluşturabilmektedir.

Marlin SİDA, ilk denize indiği andan itibaren ilkleri başaran bir deniz platformudur. İlk defa bir NATO tatbikatına katılan Marlin, NATO içerisindeki ve dünyadaki bir ilki gerçekleştirmiştir. 2022 yılında Portekiz’in Troia Yarımadası’nda gerçekleştirilen NATO Dynamic Messenger 2022 Tatbikatı’nda boy gösteren Marlin, ilk defa bir NATO Tatbikatı’nda bulunan elektronik harp yeteneğine sahip insansız deniz aracı olarak bu ilki gerçekleştirmiştir. Tatbikatta bütün yeteneklerini sergileyen Marlin, tatbikattaki gözlemcileri etkilemeyi başarmıştır.

 

  • Aselsan ve Sefine Tersanesi ortak projesi
  • Elektronik taarruz ve destek yeteneği sayesinde dünyada bir ilk
  • 12.7 mm top, hafif torpido, güdümlü füze
  • Kırlangıç ve Martı gibi elektro-optik keşif gözetleme sistemleri
  • Yaklaşık 36 knot hız

 

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ

haber yazılımı | Copyright © 2024