×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkçeyi Yasaklayan Irak Hükümeti’ne Uyarı

Irak Hükümeti’nin, IKBY'nin talebi ile Kerkük'teki devlet dairelerinde Türkçeyi yasaklamasının ardından Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı “ Irak makamlarını, bu kararı süratle gözden geçirmeye davet ediyoruz.” Açıklamasında bulundu.

Gündem Türkiye 02/03/2023 10:26 02/03/2023 10:37

A- A+

Irak Hükümeti’nin, IKBY'nin talebi ile Kerkük'teki devlet dairelerinde Türkçeyi yasaklamasının ardından Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı “ Irak makamlarını, bu kararı süratle gözden geçirmeye davet ediyoruz.” Açıklamasında bulundu.

 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile iktidar olan mevcut Irak Hükümeti, IKBY'nin talebi ile Kerkük'teki devlet dairelerinde Türkçeyi yasaklamasının ardından Tükiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı konu ile ilgili uyarıda bulundu. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği’nce alınan bir kararla, Kerkük’te Türkmence’nin resmi kullanımına kısıtlama getirildiği öğrenilmiştir.

Bu karar, Irak’ın kurucu ve asli unsurlarından olan Türkmenlerin temel haklarının ihlalini teşkil etmektedir. Aynı zamanda Irak Anayasası’ndaki hükümlerle de açıkça çelişmektedir. Nitekim, Anayasa’nın dördüncü maddesi, Türkmenlerin nüfus yoğunluğunu oluşturduğu idari birimlerde Türkmence’nin resmi dil olduğu hükmünü amirdir. Keza Irak Anayasası’nın 125. maddesi de, Anayasa’nın, Irak’ı oluşturan tüm bileşenlerin idari ve kültürel haklarını teminat altına aldığını vurgulamaktadır.

Irak’ın ve Kerkük Vilayetinin ana unsurlarından olan Türkmenlerin hak ve hassasiyetlerini gözardı eden bu tür adımların Kerkük’te barış içinde birarada yaşama kültürünün tesis edilmesine yönelik çabalara zarar vereceğine inanıyoruz.

Irak makamlarını, bu kararı süratle gözden geçirmeye davet ediyoruz.” İfadelerine yer verildi.

 

Irak’ta Ne Olmuştu?

Irak Bakanlar Kurulu, IKBY'nin talebi ile birlikte Kerkük'te sadece Kürtçe ve Arapça'nın kullanılmasını talep etmiş, Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Dr. Şaxewan Ebdullah yaptığı açıklamada ise " Irak Bakanlar Kurulu sunduğumuz dilekçeye cevap vererek, Kürdistan Bölgesi Dışında Kalan Kürdistani Bölgelerin hepsinde Kürtçe dilinin devlet kurumlarında resmi dil olarak kullanılmasını onayladı ve bunun için çalışmalar başlattı." İfadelerine yer vermişti.

İlgili habere ulaşmak için: 

https://www.elcihaber.com/haber/irak-hukumeti-depremi-firsat-bildi-turkceyi-yasakladi/2021102612096785

 

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ

haber yazılımı | Copyright © 2024