×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Bakan Nebati üçlü ekonomi paketini açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, fiyat artışlarına karşı alınacak tedbirleri, yastık altındaki altınların finansal sisteme entegrasyon modelini ve KGF destekli finansman paketini açıklıyor.

Gündem Ekonomi Türkiye 12/02/2022 15:19 12/02/2022 15:19

A- A+

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda konuşuyor. Bakan Nebati'nin açıklamalarından öne çıkan satırlar şöyle:

Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat olmak üzere 4 sac ayağı üzerine inşaa ettiğimiz Türkiye ekonomi modelinin yeni adımlarını sizinle paylaşacağım.

Güçlü üretim, güçlü kalkınma, güçlü ihracat ve tek hedef istikrar.

Bu model yastıkaltı birikimleri finansal sisteme kazandıracak. Yerli tasarrufların merkeze alınmasını sağlayacak.

Bugüne kadar yastık altı birikimlerin sisteme kazandırılması çalışmaları daha önce bütüncül bir sistem olmadan kullanıldı ve yeterince yol alınamadı.

Bu tasarrufların sisteme kazandırılması hem vatandaşa yeni kazanç kapısı açacak hem de ülkemizin büyümesine destek verecektir.

Biriktirdikleri altınları kolay ve güvenilir şekilde finansal sisteme teslim edecekler. Fiziki olarak da geri alabilecekler.

Fiziki altın teslim noktaları bankalar olacak, platformlar olacak ve kuyumcular olacak.

Kuyumcuların sayısı her ilde en az 1 tane olmak üzere 1 Mart'tan itibaren 1500 olacak, ve yıl sonu itibarıyla sayıları en az 10 bine yükselecek

Vatandaş mevcut ziynet altınını teslim edecek. Katılım bankaları ve kamu mevduat bankaları bu işleyişteki en önemli kurumlar olacak.

Alım satım, 1 Mart 2022'den itibaren çeyrek hesap, 15 Mart 2022'den itibaren çeyrek katılım hesabı çeyrek ve altın dönüşümlü TL katılma hesabı hayata geçirilecek.

Fiziki ziynet altın çekimi banka tarafından yeni üretim ziynet altını şeklinde verilecek. Kamu bankalarımız bu işin de öncülüğünü yapacaklar.

Bankalarımız artık her ilde en az bir şubesiyle kuyumculuk faaliyetini de götürecek hale dönüştürülecek.

Bundan sonra Türkiye büyüyecek, cari açık dengeye gelecek. Bundan sonra istikrar, bundan sonra üretim, Türkiye'nin büyümesinin konuşulduğu döneme girdik.

Bunu sağlamak için paketimiz bir önceki paketlerde olduğu gibi, KGF uygulaması çok ciddi katkı sağladı. 2 yıl önceki başlayan salgın döneminde elimiz ayağımız oldu, iş dünyamız azami şekilde faydalandı. Hatta öyle faydalandı ki gereksiz ihtiyaçlarını dahi buradan giderdi.

Şimdi tüketime değil üretime yönelik paketi açıklıyorum.

60 milyar TL'lik kefalet hacmi oluşturuyoruz. Bu merak etmeyin bitince başlayacak paketlerin ilk adımı. Yeter ki üretin, yeter ki yatırım yapın, yeter ki katma değer sağlayacak adımları atın

Yatırım destek paketi (25 milyar TL), ihracat destek paketi (25 milyar TL) ve işletme harcamaları destek paketi (10 milyar TL)olmak üzere 3 paketi devreye alıyoruz.

Hedef sektörlerimizi belirledik.

Yatırım destek paketimiz 25 milyar TL'lik bir paket.

Yatırım kredileri için azami 24 ay ödemesiz dönem, azami 96 ay vade. KOBİ ve KOBİ dışı, orta - yüksek ve yüksek teknoloji üreten sektör firmalarına 1.25 kat kefalet limiti sağlıyoruz.

Yatırıma bağlı işletme kredileri için azami 6 ay ödemesiz dönem, azami 30 ay vade.

Bankalar için faiz oranı 0-24 ay sabit (TLREF+ %1) 24 ay üzeri sabit (TLREF + %2) olarak uygulanacak.

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ

haber yazılımı | Copyright © 2024