Ayasofya Camii’nde restorasyon sırasında yıkılmış bir tonoz keşfedildi.
Yaşam Gündem Kültür -Sanat Türkiye Türk Dünyası 14/08/2023 12:52 14/08/2023 12:52
Ayasofya Camii’nde restorasyon sırasında yıkılmış bir tonoz keşfedildi.
Ayasofya’da restorasyon çalışması, bilim kurulundaki uzman ekip tarafından gerçekleştirilmeye devam ediyor. Tarihe meydan okuyan mabette hala sürprizlerle karşılaşılıyor.
Ayasofya Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, çalışmalar sırasında yeni bilgilere ulaşıldığını şu ifadelerle paylaştı:
“Sıvalı kısım kaldırılınca, yıkılmış olan tonozun izini gördük. Daha önce bunu bilmiyorduk. 3 tane kemer var, altında sütunlar var. Başka pencereler açılmış. O pencereler 19. Yüzyılda açılmış. Diğer sütun kemerleri Orta Çağ'a ait. Yani bütün bu tarihçeyi de sıvayı söktüğünüz zaman görüyorsunuz. Dolayısıyla hala araştırılacak ve öğrenilecek şeyler var."
Restorasyon her ne kadar modern teknoloji kullanılarak yapılsa da kadim formüller unutulmuyor.
Ahunbay, “Buradaki duvar onarımlarında Horasan harcı kullanıyoruz. Çünkü tuğlaların arasında Romalıların Roma yapılarında kullandığı bir karışım var. Tuğla kırığı, kireç ve pusalan karışımı çok dayanıklı bir harç. O harcı bugün tekrar oluşturarak yapılan onarımlarda kullanmaya gayret ediyoruz” dedi.
Ayasofya Camii, restorasyon sürerken ibadete ve ziyarete açık olacak.
Tonoz Nedir ?
Tonoz; mimarlıkta kemerlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan, genellikle tavan örtüsü olarak işlev gören yapı parçasıdır.
https://www.elcihaber.com/haber/azerbaycan-in-tarihi-guzelligi-sirvansahlar-sarayi/2021102612097139