×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Aselsan’dan İhtar

Türkiye’nin savunma sanayi devlerinden ve dünyada sektörün önderlerinden olan ASELSAN, kamuya ait alanlar ile ticari bölgelerin mikro ve mini boyutlardaki insansız hava araçlarının (İHA – Drone) yasal olmayan faaliyetlerine karşı korunması amacıyla hava savunma sistemi geliştirdi.

Gündem Bilim-Teknoloji 22/03/2023 17:35 22/03/2023 17:36

A- A+

Türkiye’nin savunma sanayi devlerinden ve dünyada sektörün önderlerinden olan ASELSAN, kamuya ait alanlar ile ticari bölgelerin mikro ve mini boyutlardaki insansız hava araçlarının (İHA – Drone) yasal olmayan faaliyetlerine karşı korunması amacıyla hava savunma sistemi geliştirdi.


Sivil kullanım amacıyla üretilmekte olan mikro ve mini boyutlardaki insansız hava araçları, gelişen teknolojiye paralel olarak etkinliklerini artırıyor ve satış fiyatlarının uygun olması nedeniyle giderek yaygınlaşıyor.Bu durum yeni bir güvenlik sorununu da beraberinde getiriyor. İHA’ların, iniş veya kalkış yapan uçakların uçuş yoluna yakın uçurulması, kamu ve ticari alanlarda izinsiz görüntü ve ses kaydı yapılması gibi faaliyetler önemli güvenlik problemleri yaratıyor. Söz konusu araçlar doğrudan terör amaçlı olarak da kullanılabilmektedir.
Drone’lar, kötü amaçlı olarak kullanıldığında sivil ve askeri stratejik tesislerin, bölgelerin hava sahasında tehdit yaratıyor. Bu nedenle söz konusu tesis ve bölgelerin Mini Drone tehdidine karşı korunmasına ihtiyaç duyuluyor.


Drone’ların tespit edilmesi, otomatik olarak takibe alınması, tehdit olarak işaretlenmesi ve yasal olmayan faaliyetlerinin en uygun karşı tedbir ile engellenmesi İHTAR sisteminin temel fonksiyonlarını oluşturuyor. Etkin ve güvenlik açısından en uygun karşı tedbirin kullanılması için İHTAR sistemi, radar, kamera ve önleyicilerin entegre ve koordineli bir şekilde çalışmasını komuta kontrol yetenekleri ile sağlıyor.


İHTAR sistemi, tehdidin tespit, takip ve teşhisi için radar ve kameralar, tehdidin önlenmesi için elektronik karıştırma ve aldatma sistemleri ile tüm bu sistemlerin entegre bir şekilde çalışmasını sağlayan komuta kontrol sistemlerinden oluşuyor. İHTAR Sistemi aşağıdaki ürünlerin birleşiminden oluşmaktadır.


•    Komuta Kontrol Sistemi
•    ACAR Gözetleme Radarı
•    Hassas Stabilize Yönlendirici (HSY elektro-optik sensör)
•    GERGEDAN Taşınabilir RF Aktif Köreltme/Karıştırma (Jammer) Sistemi


ACAR Gözetleme Radarı
ACAR, karada ve deniz yüzeyinde hareket eden hedefleri tespit ve takip edip sınıflandıran, ayrıca topçu atış tanzimi de yapabilen yeni nesil bir radardır.
ACAR, Komuta Kontrol Sistemleri ile kolaylıkla entegre edilmesini sağlayan arayüzlere sahiptir ve sınır güvenliği, hassas bölge koruma, anayurt güvenliği gibi çok sayıda gözetleme uygulamasında kullanılabilmektedir.


Önemli Özellikler
•    Ku-Bant yayın frekansı
•    40km azami menzil
•    Düşük tespit edilme olasılığı (LPI)
•    Katı hal tasarım
•    Yarıklı dalga kılavuzu anten
•    Ararken Takip (Track While Scan – TWS) özelliği
•    Çoklu hedef takibi
•    Otomatik hedef sınıflandırma
•    Komuta kontrol merkezi üzerinden uzaktan komuta


Hassas Stabilize Yönlendirici (HSY E/O Sensör)
Deniz, kara ve sabit platformlarda kullanılabilen Hassas Stabilize Yönlendirici’de termal kamera, gündüz görüş kamerası, lazer mesafe bulucu ve lazer işaretleyici bulunmaktadır. Sistem iki eksenli yüksek stabilizasyon ve işaretleme hassasiyeti ile hedef takip elektroniği sayesinde yüksek hedef izleme performansına sahiptir.
GERGEDAN Taşınabilir RF Aktif Köreltme/Karıştırma (Jammer) Sistemi
GERGEDAN Taşınabilir RF Aktif Köreltme/Karıştırma Sistemi kullanılarak, Radyo Frekans (RF) Kontrollü (amatör telsiz, cep telefonu, vb.) El Yapımı Patlayıcı (RFEYP) madde düzeneklerinin patlatılması aktif karıştırma uygulaması ile engellenerek, etkisiz hale getirilmesi sağlanabilmektedir.
GERGEDAN programlanabilme yeteneği sayesinde taktik ve operasyonel ihtiyaçlara en etkili çözümü sağlayabilmektedir. Aynı anda karıştırılması hedeflenen çoklu RFEYP tehditlerinin frekans ve çıkış güçlerine uygun olarak, kullanıcı tarafından “karıştırma profilleri” tanımlanabilmektedir.

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ

haber yazılımı | Copyright © 2024