×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

ASELSAN Albatros-S’i Biliyor muyuz?

Savunma sanayi devi ASELSAN tarafından geliştirilen otonom sürü İDA projesi olan ALBATROS-S İnsansız Deniz Aracı (İDA) Sürüsü Sistemi’ni biliyor muyuz?

Bilim-Teknoloji 07/03/2023 17:47 07/03/2023 17:48

A- A+

Savunma sanayi devi ASELSAN tarafından geliştirilen otonom sürü İDA projesi olan ALBATROS-S İnsansız Deniz Aracı (İDA) Sürüsü Sistemi’ni biliyor muyuz?

Ülkemizin Savunma sistemlerinde teknoljik üretimler konusunda ilkleri başaran ASELSAN tarafından geliştirilen otonom sürü İDA projesi olan ALBATROS-S İnsansız Deniz Aracı (İDA) Sürüsü Sistemi hakkında ayrıntılı bilgiler:

ASELSAN ALBATROS-S İnsansız Deniz Aracı Sürüsü Sistemi

ALBATROS-S İnsansız Deniz Aracı (İDA) Sürüsü Sistemi, ASELSAN tarafından geliştirilen otonom sürü İDA projesidir. ASELSAN ve alt yüklenicilerinin ortaya çıkardığı bu projede, deniz araçları sürü halde herhangi bir operatör kontrolü olmadan ve tam otonom seyir icra edebilmektedir.

Yüksek otonom kabiliyetine sahip ALBATROS-S, bir kontrol olmadan bağımsız şekilde sürü formasyonlarına göre seyir ve görev gerçekleştirebilmektedir.

ALBATROS-S’nin Genel Özellikleri:

Uzunluk: 7.20 metre

Genişlik: 2.00 metre

Ağırlık : 1.995 kg

Hız : 40 knot (74.08 km/h)

Seyir Menzili: 200 deniz mili (370 km)

Çalışma Süresi : 10+ saat

Faydalı Yük Kapasitesi : 250+ kg

Tahrik Sistemi: Kuyruklu İçten Takma Dizel Motor

Farklı sürü dizilimlerine sahip bu sürü sistemi hareketli unsurlar dahil tüm engellerden sakınma kabiliyetine sahip olmanın yanında, sürüde yaşanan eksilmelere karşın otonom görevine devam edebilmektedir.

Bu sürü sisteminde göze çarpan bir diğer yetenek ise istenilen görevin sürü unsurları içerisinde otonom paylaşımı yapılmakta, farklı manevra ve formasyonlarla birlikte bu görev otonom bir şekilde tamamlamasıdır.

Tasarımın verdiği düşük radar kesit ve kızılötesi kesit alanı sayesinde tespiti daha da az olan bu sürü sisteminde yüksek hız ve manevra kabiliyeti de ön plana çıkmaktadır. Aracın sahip olduğu yeteneklere bakıldığında otonomi için sensör füzyonu, esnek ve değişken sayıda unsurla sürü operasyonları gerçekleştirme, sabit/hareketli engelleri algılama ve sakınma, dinamik rota planlama ve bu özellik sayesinde farklı dizilimlerde otonom görevi tamamlama dikkat çeken özelliklerdir. GNSS ve haberleşme kesintilerin de ise sürü kendi kendini idame ettirebilmekte ve otonom bir şekilde görevine devam edebilmektedir.

ALBATROS-S tam otonom yeteneğinin yanında hem yarı otonom hem de uzaktan kontrollü olarak bir operatör tarafından da görevini icra edebilmektedir. Bu sürü sistemi ayrıca kullanıcı dostu bir arayüze de sahiptir. ALBATROS-S Sürü Sistemi barındırdığı yetenekler sayesinde keşif gözetleme, tekli ya da çoklu hedeflere angaje olma, devriye ve üs/ liman savunma gibi amaçlar için kullanılabilecektir.

Haziran 2021’de Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yapılan açıklamayla birlikte insansız deniz araçlarında sürü projesinde ilk aşamanın tamamlandığı ve bu projenin devamının geleceği belirtilmişti. Haziran 2022’de ise ALBATROS-S Sürü Sistemi, insansız deniz araçları ailesinin yeni üyesi Mir Silahlı İnsansız Deniz Aracı ile birlikte görev icra ederek testlerini başarıyla gerçekleştirdiği yine Savunma Sanayi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamayla birlikte duyuruldu. Böylece, farklı sınıftan iki farklı insansız deniz aracı aynı sürü içerisinde görev gerçekleştirmiş oldu.

ALBATROS-S’nin Görev Alanları:

Keşif Gözetleme

Tekli veya Çoklu Bot ile Hedefe Angaje Olma

Sahil Güvenlik Devriye ve Taarruz

Üs/Liman Savunma

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ