×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Antikor oluşması için 'grip aşısını erken olun' uyarısı

Ünal, nezlenin sadece üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunu, gripte ise enfeksiyonun akciğerlere indiğini kaydetti

Sağlık 25/10/2022 11:02 25/10/2022 11:02

A- A+

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal, bu yıl daha fazla görülmesi beklenen gribe karşı gerekli antikorların oluşması için bir an önce aşı yaptırılması gerektiğini söyledi.

Antalya

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, 24. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi için geldiği Antalya'da, AA muhabirine ekim, kasım ve aralık aylarında solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarının yüksek sayılara ulaşabildiğini söyledi.

Nezle ve gribin bazen karıştırılabildiğini belirten Ünal, nezlenin sadece üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunu, burunda akıntı, öksürük, hapşırık, hafif ateş, halsizlik belirtileri gösterdiğini, gripte ise enfeksiyonun akciğerlere indiğini kaydetti.

Yeni tip koronavirüs tedbirleri dolayısıyla son 2 yıldır solunum yolu enfeksiyonlarının daha az görüldüğünü anımsatan Ünal, "Bu yıl gribin daha fazla ortaya çıkması bekleniyor. Grip özellikle okullardan ve çocuklardan yayılan bir hastalık. Aşılamaya bugünlerden itibaren başlamamız lazım. Çünkü antikorların oluşması 3-4 haftayı alacaktır. Mevsim başladığında korunaklı olalım. Risk grupları için aşının geri ödemesi de yapılıyor. Vatandaşlar e-Devlet üzerinden kendilerine aşı tanımlanmış diye kontrol etsinler." diye konuştu.

Solunum yolu enfeksiyonlarının bazen ağır sonuçlar oluşturabildiğine dikkati çeken Ünal, kronik hastalıkları olanların, gebelerin ya da obezitelerin gribin oluşturduğu etkilerle rahatsızlıklarının alevlenebildiğini dile getirdi.

Ünal, bu kişilerle yaşlılarda gribin ağır seyredebildiğini ve kötü sonuçlar meydana gelebildiğini ifade ederek, "Bütün bunlar olmasın diye solunum yolları enfeksiyonlarından korunmaya çalışmak lazım. Korunma 3 basamaklıdır. Birincisi sağlıklı yaşam kurallarına uymak. Uykuya çok dikkat edilmeli. İkincisi de sağlıklı ve dengeli beslenmek. Üçüncüsü ise aktif spor yaparak stresli hayattan uzak durmak." diye konuştu.

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ

haber yazılımı | Copyright © 2024