×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

600 Yıllık Osmanlı Lezzeti

Türk Mutfağı, kökeni çok eskilere dayanan yiyecek ve içecekleri ile oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Türk Mutfağının vazgeçilmezlerinden biri de şerbetlerdir.

Yaşam Kültür -Sanat Türkiye Türk Dünyası 04/08/2023 14:42 04/08/2023 14:42

A- A+

Osmanlı Mutfağından miras; Şerbetler Tarihçesi
Türk Mutfağı, kökeni çok eskilere dayanan yiyecek ve içecekleri ile oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Türk Mutfağının vazgeçilmezlerinden biri de şerbetlerdir. Şerbetler; serinletici, susuzluğu giderici, hazımsızlık önleyici özelliklere sahiptir. Aynı zamanda şerbetler hastalıktan koruma amacıyla da tüketilmektedir.


Türkler, yiyecekle birlikte tükettikleri soğuk tüm içeceklere “soğukluk” derdi. Yemek dışında tüketilen içeceklere ise şerbet denirdi. Kış aylarında en çok tarçın şerbeti tüketilirdi. Yaz aylarında da koruk ve bal şerbeti tüketilirdi.


Bal, özellikle eski dönemlerde ulaşılması zor ve pahalı bir gıda maddesiydi. Özellikle Selçuklu Dönemi’nde misafirlere bal ve bal şerbeti ikram etmek misafiri önemsemek anlamına gelirdi.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde halk tarafından rağbet gören içeceklerin başında şerbet gelmiştir. Şerbete verilen önemi, Kara Mehmet Paşa’nın elçilik heyeti ile Viyana’ya giden Evliya Çelebi’nin, Viyana’daki imparatorun sarayında kendilerine hiç ikram yapılmamasıyla ilgili olarak Seyahatname‘de yazdığı cümleden anlayabiliyoruz. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’de yazdığı “Ne su ve ne şerbet ve ne kahve ve bir lokma taam.” cümlesinden; şerbetin dönemin insanlar için su gibi, Türk Kahvesi gibi, bir lokma yemek gibi bir önemi bulunduğu anlaşılabilmektedir.


Birkaç Örnek Şerbet Tarifi
Türk Mutfağındaki şerbet çeşitliliğinin çokluğundan dolayı tamamını tespit etmek neredeyse imkansızdır. Ancak en çok tüketilen şerbetler ve tarifleri aşağıdaki gibidir:


Bal Şerbeti
Bir buçuk çay bardağı bal
Bir buçuk çay kaşığı elma sirkesi
Orta boy yarım limon
Dört çay bardağı su (ılık)


Hazırlanışı:
Bir buçuk çay bardağı balı geniş bir kaba koyun. Üstüne suyu azar azar ekleyerek çırpma teli ile karıştırın. Elma sirkesini üstüne boca edin. Limonu da sıkıp suyunu ilâve edin. Kıvam buluncaya kadar karıştırın. Bir süre demlemeye bırakın. Soğuduktan sonra tüketilebilir. Afiyet olsun.


Gül  Şerbeti
25-30 adet kırmızı kokulu gül
3,5 litre kaynar su
2 su bardağı şeker
1 limonun suyu


Hazırlanışı:
Gül yapraklarını ayırıp bol suda yıkayın. Yaprakları geniş bir kaba alıp üzerine şeker ve limon suyunu ilave edin. Rengini vermesi için bir süre yaprakları şekerle ovuşturun. Üzerine kaynar suyu ilave edip 4 saat bekletin. Bir süzgeç ya da tülbent ile süzüp buzdolabında soğumaya bırakın. 

Afiyet olsun

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ

haber yazılımı | Copyright © 2024