×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

2000 Yıllık Gizem !

Çin’in Shaanxi (Şensi) eyaletinde bulunan antik mezarlık 2000 yıldır gizemini koruyor.

Yaşam Dünya Kültür -Sanat Türk Dünyası 11/08/2023 18:27 11/08/2023 18:27

A- A+

Çin’in Shaanxi (Şensi) eyaletinde bulunan antik mezarlık 2000 yıldır gizemini koruyor.

1974 yılında bir çiftçinin tarlasında şans eseri bulduğu kilden yapılmış insan figürü arkeologların dikkatini çekti. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda tarlanın altında kilden yapılmış binlerce gerçek boyutlu asker, hayvan, savaş atı figürüyle karşılaşıldı.
MÖ 221 yılından 210 yılına kadar hüküm süren Qin Hanedanı’nın ilk imparatoru Qin Shi Huang’ın anıt mezarı olduğu anlaşıldı. Burada bulunan binlerce kilden asker de imparatorun mezarını koruması amacıyla yapılmışlardı.
Neredeyse tüm anıt mezar ortaya çıkarıldı ancak imparatorun mezarı hiç açılamadı. Bunun başlıca sebebi, mezarı açmak için kullanılacak yöntemlerin anıt mezara zarar verme ihtimali. Bir diğer sebebi ise, anıt mezarın yapımından yaklaşık 100 yıl sonra yazılmış bir metin. Metinde, anıt mezarın içinin hazinelerle dolu olduğu ve yağmalanmaktan korunması için birçok farklı bubi tuzağı kurulduğu belirtiliyor. Bu bubi tuzakları arasında, mezar açıldığında otomatik olarak ateşlenecek yaylar, zehirli sıvılarla dolu testiler ve cıva tuzaklarının olduğu iddia ediliyor.
Yaylar, arkeolog ekibi için bir tehlike arz etmese de bölgedeki topraktan alınan örneklerde cıva yoğunluğunun çok yüksek olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlandı. Zamanla kullanılan tuzaklarda çatlama sonucu sızıntı oluşabileceği ve mezar açılımında arkeologların üzerine dökülebileceği kanısına varıldı. Ayrıca bu bulgular, mezarın daha önce hiç açılmadığını da kanıtlar nitelikte.
Arkeologlar, kendilerini ve antik eseri tehlikeye atmadan mezarı açma yollarını arıyorlar. Teknolojinin gelişimi sayesinde bir gün mezarın içindeki sırların ortaya çıkması bekleniyor.

 

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ

haber yazılımı | Copyright © 2024